info@thefortunefactory.nl +31 (0)30 30 320 90

Auto kopen of leasen van de zaak?

19 mei 2017
Geen reacties

Je bent zelfstandige, maakt jaarlijks een flink aantal kilometers en bent inmiddels toe aan een nieuwe auto. Je hebt geen zin meer om steeds de gereden kilometers bij te houden en ze te declareren, bovendien vermoed je dat een auto op de zaak voordeliger kan zijn. Dan heb je twee opties: een auto op naam van de zaak kopen of rijden in een auto die de zaak voor je least.

Wel of geen bijtelling?

Koop je een auto, dan kan je je autokosten van de belasting aftrekken. Denk daarbij aan de aanschafprijs, afschrijvingskosten, brandstof, verzekering, parkeergeld en het onderhoud. Maar rij je met je zakelijke auto meer dan 500 kilometer per jaar privé, dan krijg je te maken met bijtelling. Die varieert tussen de 4 en 25% en is lager voor zuinige of elektrische auto’s. Dit percentage maal de cataloguswaarde van de auto wordt opgeteld bij jouw inkomen. Je betaalt hierover inkomstenbelasting. De auto zelf komt voor de inkomstenbelasting bij het vermogen van jouw onderneming. De waarde van de auto is gelijk aan de prijs die je ervoor betaald hebt.

Bedrijfsauto leasen?

Je kunt ook besluiten te leasen. Ook voor zzp’ers is dit mogelijk. Een groot voordeel is dat je een vast bedrag per maand betaalt. Je komt daardoor niet voor verrassingen te staan omdat je geen onverwachte kosten meer hebt. Reparaties en jaarlijks onderhoud zijn voor rekening van de lease-maatschappij.

 

Of het goedkoper of duurder is dan kopen, verschilt per situatie. Vergeet bij je berekening in elk geval niet de jaarlijkse afschrijving van de auto en onderhoudskosten. Voor een leaseauto gelden dezelfde regels als voor een gekochte auto. Je mag de kosten aftrekken van de opbrengsten. Als je de leaseauto privé gebruikt, moet je je privégebruik verrekenen met je autokosten.